Ben nihayet hamsili pilav yedim. Hem de hayatımda ilk defa (ve nihayet)…
Hiç tatmamış olmama rağmen Ramazan’ın son 10 günü boyunca “hamsili pilav” diye sayıkladım, internetten Anadolu yakasında hamsili pilav yapan yerleri araştırdım, çeşit çeşit tarifleri buldum, arşivledim, sordum soruşturdum… Sonra kendim yapmaya karar verdim ama hafta içi zaten mümkünâtı yok. Hafta sonu yine yok, çünkü bizim ailede benden başka değişik şeyler yiyen yok, dolayısıyla değişik şeyler yapma imkânı da pek yok. Anneme “hamsili pilav yapacağım ben” dediğimde de ilk dediği “Iyyy, ben yokken yap” oldu zaten :)
Benim hamsili pilav hayalim Ayşe teyzenin ve annemin çok değerli arkadaşı Bediha ablanın kulağına gidince o da bizi hamsili pilav yemeye davet etmiş. Bediha abla her misafirinden bu pilav için sipariş alırmış, pek meşhurmuş yani onun hamsili pilavı. Bu sayede ben de gerçekten de “usta ellerden” nefis bir hamsili pilav yemiş oldum. İlk lokmada düşündüğüm tek şey “21 yıl boyunca böyle bir lezzetten nasıl mahrum kaldım?” oldu… Ev sahipleri Karadenizli olunca adını çokça duyduğumuz laz böreğinin milföylü versiyonu ve nefis bir balkabaklı börek tatma imkânımız da oldu. Tabi ki tanıştığımız hoş insanlar ve ev sahiplerinin bizi güler yüzle, muhteşem ikramlarla ağırlamasını da anmadan geçemem değil mi? Bediha ablaya ve kayınvalidesi Nebahat teyzeye sonsuz teşekkürler.
Menümüzdekiler:
- Kabak tatlısı
- Yeşil salata
Kilo problemim var ama umarım bu geçici bi şey olucak.Şuan hayatımda hiç olmadığım kadar kilolouyum ama şimdilik bu durumdan hiç şikayetçi değilim çünki 8 aylık hamileyim.Oğulcazım İnşAllah sağ salim bi dünyaya gelsin,ondan sonrası düşünürüz artık.Aslında benim senin sitene bakmamam lazım(çünki canım çekiyo :)) ) ama dayanamayıp hergün bakıyorum.Çünki ben de gebelik şekeri çıktığı için çoğu şeyi doktor yasakladı.Sanırım ben de hayatımda bi kere hamsili pilav yedim (o Da çocukken,çok sevdiğimiz bi komşumuz yapmıştı)çok da sevmiştim.Umarım ben de denerim.Menü çok güzelmiş.Bedia teyzenin ellerine sağlık.
Şeymacım Bedia Ablanızın ellerine sağlık bende tadını çok merak ediyorumda ama bizim evdede benden başka değişik tatları yiyen yok hatta dün bir televizyon proğramında hamsili pilavı yapıyorlardı bende anneme yapalım deyince tepkisi senin annenin tepkisi gibi oldu karadenizlilerin bütün lezzetlerini tattım ama bunu bir türlü denemedim tadını çok merak ediyorum
canim seyma,cicim seyma,
bir baktim uc bes tarif nooooluyoruz dedim bi sasirdim sonra baktim Bedia abla’nin marifeti:) bu Bedialar hep marifetli oluyor sanirim,burda bi arkadas var da , unu yayilmis durumda:)onun tarifleri siteme aktarirsam ben de unume un katarim hehe(bu un
ler noktalisindan)
cici tariflerin icin sagol,optum tatlicimm
not! bu mesaji 10. kez gondermeye calismam, nedense mail adresimi begenmedi snein typepad ,aaaa kiziorum amaaa
Merhaba Seyma, blogunu surekli ziyaret ettigim halde ilk defa yorum birakiyorum. Hamsili pilav nefis gozukuyor. Annem de cok guzel yapar hamsili pilavi. Biran yedigim hamsili pilavlara goturdun beni. Afiyet olsun.
Şeymacım merhaba, Bedia Ablanın ellerine sağlık, yiyenlere afiyetler olsun.
Arzu Hanım, galiba hayatta alınabilecek “en mutlu kilolar”dır bunlar… Allah sizi inşallah bir an önce kavuşturur tatlı oğlunuza:)
Şebnem Hanım, ne yapın edin, bir şekilde mutlaka hamsili pilav yiyin:)
Lamacım hayatımda tanıdığım ilk ve tek Bedia, ama bana da hakikaten maharetlisi denk geldi, sağolsun:)
Tuba Hanım teşekür ederim değerli yorumunuz için. Annenizin yaptığı hamsili pilavda bu tarife göre farklılıklar var mı acaba?
Nazifecim teşekürler.
Bu tarif Giresun Tirebolu usulü hamsili pilav tarifi değil. Biz buna hamsinin içli tavası diyoruz. Hamsili pilav(Tirebolu usulü) yapmak için önce akşamdan tuzlu hamsi çıkartılır. Suda bekleyen hamsi, kılçıkları çıkartıldıktan sonra parçalara ayrılır. Pilav tenceresinde önce soğan kavrulur. Kavrulan soğana hamsiler karıştırılır. Birlikte belli bir süre kavrulur. Ardından ıslatılmış olan pirinç ilave edilir. Normal pilav pişirir gibi işlem sürdürülür. Pilavımız daha sonra dinlenmeye bırakılır ve üzerine bolca maydanoz ilave edilir. Tabaklara konan hamsili pilavımızın üstüne karabiber ekilerek afiyetle sıcak sıcak yenir. Yanında çayınız varsa mükemmel olur.
Buf tarif Giresun iline bağlı Tirebolu İlçesinde yapılan hamsili pilav tarifidir. Tarif, Mehmet Zeki Akay tarafından eklenmiştir.
Mehmet Zeki Bey, tarifiniz için teşekkürler. İnşallah bir gün Tirebolu usulü hamsili pilavı tatma fırsatım olur. İyi günler.
O hamsili pilav beni benden aldı götürdüüü ( =
Yıl 2018….01.01.2918
Hamsili pilav yapmak icin tuzlu hamsi gerekli…Acaba hamsi tuzlayan arkadaslar var mı?
Atakum/Samsun
Hiç duymamıştım, normal hamsiden de yapılıyor ve güzel oluyor.